SME_7303

Annet

SME_7331

Peter

SME_7334

Carina

Duurzame uitvaart

Veel duurder?  

duurzame uitvaart

Bepalend voor het vormgeven van een duurzame uitvaart zijn de keuzes die je als opdrachtgever zelf maakt. We leggen graag uit hoe een uitvaart groener kan worden, wat overigens niet per se betekent dat een duurzame uitvaart ook veel duurder is.

Uitvaartkist 

De kist kan eenvoudig en strak zijn, het liefst gemaakt van Nederlands snelgroeiend hout, zoals populieren of wilg, zonder lak of ornamenten. De binnenbekleding van de kist kan gemaakt worden van hennep, bamboe- of brandnetelvezel of een eerlijke, ongebleekt katoenen stof. De meest gekozen kist bij Morendo is de eco-kist die op een milieuvriendelijke manier vervaardigd en geproduceerd is. Het gebruik van een uitvaartkist is overigens niet verplicht in Nederland.

Opbaarplank

In plaats van een kist mag ook gekozen worden voor een opbaarplank of draagbaar, bijvoorbeeld gemaakt van wilgentenen in combinatie met een lijkwade van hennep, linnen, wol of vilt. Voor kleding en attributen in de kist adviseren we natuurlijk materiaal zoals wol en katoen, in plaats van synthetische stoffen die milieubelastend zijn voor zowel begraven als cremeren.

Opbaring

Een duurzaam alternatief voor het gebruik van een koelinstallatie bij de opbaring zijn, volgens zeggen, graszoden. Deze worden onder de kist of het bed van de overledene geplaatst. Door verdamping zou dit verkoelend op de ruimte werken. We hebben er zelf nog geen ervaring mee en weten niet of de conditie van de overledene tot op dag 5 goed zal blijven. Het gebruik van zoden is wel minder effectief dan het gebruik van een koelplaat. Daarom kun je er ook voor kiezen de tijd van opbaren te verkorten door de uitvaart eerder te laten plaatsvinden of te kiezen voor een directe crematie met de uitvaartplechtigheid op een later tijdstip.

Rouwvervoer

Niet gereden kilometers zijn uiteraard het duurzaamst. Hiermee kan al rekening worden gehouden bij het plannen van een locatie voor de uitvaart. De staatsierouwauto van Morendo rijdt nu nog op diesel, maar dit voorjaar stappen wij over op een elektrische auto, wat beduidend milieu-vriendelijker is dan benzine of diesel. Temeer omdat we onze elektriciteit zelf opwekken met zonnepanelen. Maar de meeste milieu-winst is te behalen met het vervoer van familie en vrienden op de dag van de uitvaart. Wellicht kan de familie eraan meewerken door te zorgen voor zo min mogelijk volgauto’s, die wel goed gevuld zijn of te kiezen voor alternatief vervoer, zoals een hybride-auto, elektrische auto, fiets enzovoort.

Kaarten

De meest duurzame keuze is een digitale rouwkaart ontwerpen en deze te versturen via e-mail of social media. Heb je toch liever drukwerk? Ook dat kan veel milieuvriendelijker. Morendo biedt bijvoorbeeld rouwkaarten aan op duurzaam Biotoppapier en kiest voor een eco-lettertype welke minder inkt verbruikt.

Bloemen

Bloemen komen vaak van heel ver en helaas worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de kweek. In Nederland kost het telen van bloemen, zoals rozen en lelies, veel energie, water en bestrijdingsmiddelen. Voor het bloemstuk wordt over het algemeen gebruik gemaakt van plastic voor de basis en steekschuim. Een goed alternatief is een mooi boeket plukken uit eigen tuin. Of misschien is er een pluktuin in de buurt of kun je bij een bloemist Hollandse seizoensbloemen bestellen. Genodigden kan worden gevraagd om, in plaats van bloemen mee te nemen, een donatie te doen voor een groen doel.

Wil je graag advies of een groene uitvaart vastleggen, neem dan contact met ons op.

Wij stellen je graag voor aan een van onze leveranciers:

Wikkelgoed

Dit bedrijf, dat in 2000 is begonnen, biedt een duurzaam alternatief voor het gebruik van een kist: de lijkwade. Een lijkwade is een zachte rechthoekige doek die om een overledene gewikkeld kan worden bij een uitvaart of opbaring. Samen met een draagbaar kan de wade een kist volledig vervangen. Zowel de draagbaren als lijkwaden van Wikkelgoed worden gemaakt van biologische, duurzame en Fairtrade materialen. Mocht je meer willen weten over Wikkelgoed en lijkwaden, dan kun je terecht op hun web-site: wikkelgoed.nl

Bios Urn™

Een crematie is misschien niet zo milieuvriendelijk, al is het milieuvriendelijker dan een begrafenis. Na een crematie kunt u wel een mooie en duurzame herinnering creëren. Met de Bios Urn™ worden de asresten de voedingsbodem voor de zaailing van een mooie boom of heester. De Bios Urn composteert binnen 6 tot 9 maanden, waarna de boom of heester zich verder wortelt in de grond en doorgroeit tot een mooie natuurlijke herinnering. Zo leeft de overledene als het ware voort als boom of heester. In principe kan elke boom of heester worden gekozen om een passende herinnering te laten groeien. Wij kunnen de door u gekozen zaailing met de Bios Urn™ voor u bestellen.

Morendo Inspiratieboek voor de Bios Urn – totale assortiment heesters zaailingen en jonge bomen

Bio-urn van Biosurn