SME_7303

Annet

SME_7331

Peter

SME_7334

Carina

Begraven

Begraafplaats of kerkhof

Kiest u liever voor begraven dan voor cremeren? In Westerwolde zijn diverse gemeentelijke begraafplaatsen te vinden, bijvoorbeeld in Sellingen, Sellingerbeetse, Ter Apel, Bourtange, Vlagtwedde, Veelerveen, Wollinghuizen enzovoort. Elke gemeente heeft éen of wel meerdere begraafplaatsen in beheer.

Daarnaast zijn er ook bijzondere begraafplaatsen, zoals een kerkhof of andere particuliere terreinen waar begraven kan worden. Op sommige begraafplaatsen is een grafkelder verplicht. Die wordt vaak van prefab beton gemaakt en in delen met een kraan in het graf geplaatst. Dit maakt het begraven een stuk duurder. De rechten op het graf kunnen vastgelegd worden voor tientallen jaren en telkens weer worden verlengd. Voor alle graven geldt overigens een grafrust van tenminste 10 jaar.

U kunt ervoor kiezen een grafmonument te plaatsen. Wist u dat dit niet altijd een traditioneel grafmonument hoeft te zijn? Er is veel te kiezen. Na de uitvaart heeft u voldoende tijd om zich te oriënteren op een steen.

begraafplaats gemeente Vlagtwedde
begraafplaats Sellingen, Westerwolde
begraafplaats gemeente Vlagtwedde
begraafplaats Sellingerbeetse, Westerwolde

Begraven in de natuur

Steeds meer mensen willen begraven worden in de vrije natuur. Ze vinden het een prettig idee om een te worden met de natuur. En een natuurbegraafplaats heeft ook andere voordelen.

Een natuurgraf heeft bijvoorbeeld geen onderhoud nodig. Nabestaanden hebben er later geen werk van. Dit is een voordeel voor mensen die geen familieleden hebben die in staat zijn om het graf te kunnen onderhouden. Bovendien worden deze graven nooit geruimd. Hiermee is een eeuwigdurende rustplaats gegarandeerd. In tegenstelling tot een gemeentegraf mag je zelf een plek uitzoeken. Dat kan zijn in een oud of een jonger bos. Voor een natuurgraf betaal je van tevoren eenmalig een vast bedrag. Het delven van het graf wordt na de uitvaart in rekening gebracht.

Grafmonumenten zijn er niet toegestaan, want dat zou de natuurlijke aanblik bederven. Bij sommige natuurbegraafplaatsen mag er een oude zwerfkei of boomschijf op het graf worden geplaatst.

Het natuurgraf bezoeken

Een bezoekje brengen aan een natuurbegraafplaats is toch heel anders. Wie houdt er niet van een mooie en rustgevende omgeving? Ernaartoe gaan is de moeite waard en tegelijkertijd een aangename ontspanning. Een groene omgeving geeft rust en troost.

Voor natuurliefhebbers is er nog een andere belangrijke factor, namelijk dat zo’n begraafplaats ook bijdraagt aan natuurbehoud. In onze omgeving zijn er 3 natuurbegraafplaatsen: Hillig Meer in Eext, Reiderwolde in Winschoten en de onlangs nieuw geopende begraafplaats De Velden in Westervelde.

Hillig Meer organiseert regelmatig een Inspiratiedag. Tijdens die dag geven ze meerdere rondleidingen en kunnen natuurwandelingen worden gemaakt. Bezoekers krijgen informatie over begraven in de natuur en wat erbij komt kijken. De toegang is gratis.

begraven in de natuur
natuurbegraafplaats in een bos