Respectvol en vernieuwend
Zeer betrokken en persoonlijk
Professioneel en goed geregeld
SME_7303

Annet

SME_7331

Peter

SME_7334

Carina

Begraven

Begraafplaats of kerkhof

Kiest u liever voor begraven dan voor cremeren? In Westerwolde zijn diverse gemeentelijke begraafplaatsen te vinden bijvoorbeeld: in Sellingen, Sellingerbeetse, Ter Apel, Bourtange, Vlagtwedde, Veelerveen, Wollinghuizen enzovoort. Elke gemeente heeft een of meerdere begraafplaatsen in beheer.

Daarnaast zijn er ook bijzondere begraafplaatsen, zoals een kerkhof of andere particuliere terreinen, waar begraven kan worden. Op sommige plaatsen is een grafkelder vereist. Die worden vaak prefab van beton gemaakt. Deze worden in delen met een kraan in het graf geplaatst. Dit maakt het begraven wel duurder. Voor alle graven geldt een grafrust van u tenminste 10 jaar.

U kunt ervoor kiezen om het graf te voorzien van een grafmonument. Wist u dat dit niet altijd een traditioneel grafmonument hoeft te zijn? Er is op dat gebied tegenwoordig heel wat te kiezen. Na de uitvaart heeft u nog voldoende tijd om u daarop te oriënteren.

begraafplaats gemeente Vlagtwedde

begraafplaats Sellingerbeetse, gemeente Westerwolde

begraafplaats gemeente Vlagtwedde

begraafplaats Sellingen, gemeente Westerwolde

Begraven worden in de natuur

Steeds meer mensen willen begraven worden in de vrije natuur. Ze vinden het vaak een prettig idee een te worden met de natuur. Maar een natuurbegraafplaats heeft ook andere voordelen.

Een natuurgraf heeft bijvoorbeeld geen onderhoud nodig.  Uw nabestaanden hebben er dan geen werk meer aan. Dit is tevens een voordeel voor diegenen die niemand hebben om het graf te onderhouden. Bovendien wordt de graven niet geruimd. Een eeuwigdurende rustplaats is daarmee gegarandeerd. Verder mag je meestal ook zelf een mooie plek uitzoeken. Dat kan zijn in een mooi oud of juist een wat jonger bos. Hiervoor betaal je eenmalig een vast bedrag.

Grafmonumenten neerzetten is niet toegestaan, zo blijft de natuurlijke aanblik behouden. Soms mag je wel een oude zwerfkei of een boomschijf  neerleggen op het graf.

Het kan ook prettig zijn een bezoekje te brengen aan een graf op een natuurbegraafplaats. Wie houdt er niet van een mooie en rustgevende omgeving? Er naartoe gaan is de moeite waard. Het kan tegelijkertijd een aangename ontspanning zijn. Een groene omgeving brengt rust en geeft troost.

Voor natuurliefhebbers is er nog een ander belangrijke factor, namelijk dat het ook bijdraagt aan behoud van het natuurgebied.

In onze omgeving zijn er twee natuurbegraafplaatsen: Hillig Meer in Eext,   en natuurbegraafplaats Reiderwolde, niet ver van Winschoten.

Hillig Meer organiseert regelmatig een Inspiratiedag . Tijdens die dag geven ze meerdere rondleidingen en kunnen natuurwandelingen worden gemaakt. Bezoekers krijgen dan informatie over begraven in de natuur en  wat daarbij komt kijken. De toegang is gratis.

Je vindt meer informatie hierover op de websites:

www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl

www.natuurbegraven.nl 

begraven in de natuur

natuurbegraafplaats in een bos