Respectvol en vernieuwend
Zeer betrokken en persoonlijk
Professioneel en goed geregeld
SME_7303

Annet

SME_7331

Peter

SME_7334

Carina

Begraven

Begraafplaats of kerkhof

Heb je voorkeur voor begraven, dan is er meestal wel een begraafplaats in de buurt. Elke gemeente heeft één of meerdere begraafplaatsen in eigen beheer. In de gemeente Westerwolde bijvoorbeeld, zijn gemeentelijke begraafplaatsen te vinden in Sellingen, Sellingerbeetse, Ter Apel, Bourtange, Vlagtwedde, Veelerveen, Wollinghuizen enzovoort.

Daarnaast zijn er ook bijzondere begraafplaatsen, zoals een kerkhof of andere particuliere terreinen, waar begraven kan worden. Op sommige plaatsen is een grafkelder vereist. Die worden vaak prefab van beton gemaakt en in delen met een kraan in het graf geplaatst. Dit maakt het begraven wel een stuk duurder. Voor alle graven geldt een grafrust van tenminste 10 jaar.

begraafplaats gemeente Vlagtwedde

begraafplaats Sellingerbeetse, gemeente Westerwolde

begraafplaats gemeente Vlagtwedde

begraafplaats Sellingen, gemeente Westerwolde

Begraven worden in de natuur

Tegenwoordig willen mensen vaker begraven worden in de vrije natuur, zoals in een bos. Een natuurgraf heeft geen onderhoud nodig en bovendien wordt een eeuwigdurende rustplaats gegarandeerd. Je zoekt voor jezelf een mooie plek uit in een oud of een wat jonger bos. Hiervoor betaal je eenmalig een vast bedrag, hetzij voor een enkel of een dubbel graf. Er mag op een natuurgraf soms een oude zwerfkei of boomschijf gelegd worden met erop de naam van de overledene met overlijdensdatum.

Een bezoekje brengen aan een natuurbegraafplaats is, qua omgeving, beslist de moeite waard en kan tegelijkertijd een aangename ontspanning zijn. Twee natuurbegraafplaatsen in onze omgeving zijn Hillig Meer in Eext, vlak bij Gieten en Reiderwolde, net boven Winschoten. Op Hillig Meer is er jaarlijks een Inspiratiedag. Dit jaar is het op 26 mei georganiseerd. Tijdens die dag worden er meerdere rondleidingen en natuurwandelingen georganiseerd. Natuurlijk kunnen bezoekers om informatie vragen over natuurlijk begraven en alles wat daarbij komt kijken. De toegang is gratis.

Meer informatie hierover vind je op de websites:

www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl

www.natuurbegraven.nl 

begraven in de natuur

natuurbegraafplaats in een bos