Respectvol en vernieuwend
Zeer betrokken en persoonlijk
Professioneel en goed geregeld
SME_7303

Annet

SME_7331

Peter

SME_7334

Carina

Begraven

Begraafplaats of kerkhof

Kiest u liever voor begraven dan voor cremeren? In Westerwolde zijn diverse gemeentelijke begraafplaatsen te vinden, bijvoorbeeld in Sellingen, Sellingerbeetse, Ter Apel, Bourtange, Vlagtwedde, Veelerveen, Wollinghuizen enzovoort. Elke gemeente heeft een of meerdere begraafplaatsen in beheer.

Daarnaast zijn er ook bijzondere begraafplaatsen, zoals een kerkhof of andere particuliere terreinen waar begraven kan worden. Op sommige plaatsen is een grafkelder vereist. Die worden vaak prefab van beton gemaakt en in delen met een kraan in het graf geplaatst. Dit maakt het begraven wel een stuk duurder. Voor alle graven geldt overigens een grafrust van u tenminste 10 jaar.

U kunt ervoor kiezen om op het graf een grafmonument te plaatsen. Wist u dat dit niet altijd een traditioneel grafmonument hoeft te zijn? Vandaag de dag is er heel wat te kiezen. Na de uitvaart heeft u nog voldoende tijd om zich daarop te oriënteren.

begraafplaats gemeente Vlagtwedde

begraafplaats Sellingerbeetse, gemeente Westerwolde

begraafplaats gemeente Vlagtwedde

begraafplaats Sellingen, gemeente Westerwolde

Begraven worden in de natuur

Steeds meer mensen willen begraven worden in de vrije natuur. Ze vinden het een prettig idee om een te worden met de natuur. En een natuurbegraafplaats heeft ook andere voordelen.

Een natuurgraf heeft bijvoorbeeld geen onderhoud nodig. Uw nabestaanden hebben er later geen werk aan. Dit is een groot voordeel voor mensen die geen familie hebben om het graf te kunnen onderhouden. Bovendien worden de graven niet geruimd. Daarmee is een eeuwigdurende rustplaats gegarandeerd. Daarnaast mag je meestal zelf een mooie plek uitzoeken. Dat kan zijn in een mooi oud bos of een die jonger is. Je betaalt van tevoren eenmalig een vast bedrag voor zo’n natuurgraf.

Grafmonumenten plaatsen is niet toegestaan, want anders zou de natuurlijke aanblik verloren gaan. Soms mag je wel een oude zwerfkei of boomschijf op het graf leggen.

Het kan ook prettig zijn een bezoekje te brengen aan een natuurbegraafplaats. Wie houdt er niet van een mooie en rustgevende omgeving? Ernaartoe gaan is de moeite waard en het kan tegelijkertijd een aangename ontspanning zijn. Een groene omgeving brengt rust en geeft troost.

Voor natuurliefhebbers is er nog een andere belangrijke factor, namelijk dat zo’n begraafplaats ook bijdraagt aan natuurbehoud. In onze omgeving zijn er twee natuurbegraafplaatsen: Hillig Meer in Eext en Reiderwolde in Winschoten.

Hillig Meer organiseert regelmatig een Inspiratiedag. Tijdens die dag geven ze meerdere rondleidingen en kunnen natuurwandelingen worden gemaakt. Bezoekers krijgen informatie over begraven in de natuur en  wat daarbij komt kijken. De toegang tijdens zo’n dag is gratis.

Je vindt hier meer informatie over op de websites:

www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl

www.natuurbegraven.nl 

begraven in de natuur

natuurbegraafplaats in een bos