Wat is thanatopraxie?
De laatste tijd zijn er nieuwere technieken ontwikkeld om overledenen tijdens extreem warme zomermaanden langer te kunnen opbaren. Sinds een paar jaar is in Nederland thanatopraxie toegestaan. Dit moeilijke woord betekent eigenlijk: lichte balseming.
Hoe gaat het in zijn werk?
Bij deze methode maken we kleine incisies of sneetjes in het lichaam. Terwijl we via de hoofdaderen bloed afnemen, brengen we vervolgens een balsemvloeistof terug in het lichaam. Tijdens de opbaring verliest deze vloeistof langzaam zijn werking, maar het is net voldoende om het lichaam uiterlijk 10-12 dagen in redelijke conditie te houden. De lichte balseming combineren we met de laatste verzorging.
Door de thanatopraxiebehandeling zullen de bekende blauwe verkleuringen minder opvallen of zelfs geheel verdwijnen. Vocht en geur zijn geen belemmering meer voor een opbaring. Handen en nagels krijgen weer kleur en de huid blijft soepel. Kortom, de overledene ziet er vaak beter uit, waardoor een opbaring door nabestaanden anders wordt beleefd.
Welke voordelen heeft de behandeling?
Thanatopraxie heeft verder als voordeel dat er in de meeste gevallen opgebaard kan worden zonder koeling. Verder zal een hoge kamer- of buitentemperatuur minder invloed hebben op de lichamelijke conditie van de overledene. Wij voeren de behandeling bij u thuis uit wanneer er een thuisopbaring gewenst is.
Alle vloeistoffen zijn volledig biologisch afbreekbaar en vormen geen belasting voor het milieu. Licht gebalsemde lichamen van overledenen mogen begraven worden op een natuurbegraafplaats. Overweeg je thanatopraxie, vraag ons gerust om meer uitleg.