Respectvol en vernieuwend
Zeer betrokken en persoonlijk
Professioneel en goed geregeld
SME_7303

Annet

SME_7331

Peter

SME_7334

Carina

Cremeren

cremeren of begraven?Cremeren – de mogelijkheden

In Nederland kiest tegenwoordig de meerderheid van de mensen voor een crematie. Je mag zelf een crematorium uit de omgeving kiezen en bepalen van welke faciliteiten je gebruik wilt maken. Steeds vaker wordt de plechtigheid en het gezamenlijk koffiedrinken op een andere locatie gehouden. Meer mogelijkheden over cremeren worden benoemd door onze uitvaartverzorger vooraf in een adviesgesprek of tijdens een regelgesprek voor de uitvaart.

Bestemming voor de as

Na de crematie blijft de as van de overledene minimaal een maand bewaard in het crematorium. Nabestaanden kunnen nog maanden na de crematie beslissen wat er met de as moet worden gedaan. De as kan verstrooid worden op een strooiveld bij het crematorium. Vaker wordt echter een gedenkwaardige plek uitgekozen, bijvoorbeeld aan de kust, in een stromende rivier of per ballon in de lucht. De familie kiest dan met elkaar een speciale datum voor dit ritueel.

Natuurlijk kan de as ook thuis bewaard worden, bijvoorbeeld in een sierurn op een speciaal plekje. Sommigen dragen zelfs een deel van de as in een sieraad. Anderen kopen een urnengraf of kiezen voor een plaats in een columbarium of urnenmuur ergens in de omgeving. Kortom, genoeg mogelijkheden om eens rustig over na te denken.